نظر مشورتی ۷/۱۵۴۵ — ۱۳۷۹/۰۲/۲۹
سؤال - شخصي به استناد سند عادي بيعنامه دادخواست خلع يد عليه متصرف مبيع داده است آيا دادگاه با احراز تصرفات خوانده در ملك مذكور مي تواند به اسناد سند عادي بيعنامه عليه فروشنده متصرف دادخواست خلع يد تقديم نمايد و چنين دادخواستي قابل پذيرش خواهد بود يا خير؟
نظريه اداره حقوقي
در نقاطي كه ثبت اسناد عقود و معاملات راجعه به عين و منافع اموال غيرمنقوله مطابق قانون ثبت اسناد و املاك اجباري باشد طبق ماده (48)(*) قانون مزبور سندي كه بايد به ثبت برسد و به ثبت نرسيده باشد در هيچ يك از ادارات و محاكم پذيرفته نخواهد شد. بنابراين در فرض سؤال دعوي خلع يد قابل پذيرش نيست. اما اگر خوانده به وقوع معامله در دادگاه اقرار كند از شمول ماده (48) قانون ثبت خارج خواهد شد و مأخوذ به اقرار خود خواهد بود.
*- ماده 48 - سندي كه مطابق مواد فوق بايد به ثبت برسد و به ثبت برسد و به ثبت نرسيده در هيچيك از ادارات و محاكم پذيرفته نخواهد شد.
منبع: «مجموعهٔ تنقیحشدهٔ قوانین و مقررات ثبت اسناد و املاک» — سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، ۱۴۰۱؛ صفحهٔ ۱۶۶ کتاب. متن از لایهٔ متنیِ PDF خوانده شده؛ ممکن است فاصلهگذاریِ برخی واژهها نامرتب باشد.
