دعوای استرداد طفل — به زبانِ ساده
دعوای استرداد طفل زمانی مطرح میشود که یکی از والدین یا اشخاصی که حضانت طفل را بر عهده دارند، طفل را نزد خود نگه داشته و از تحویل او به شخصی که قانوناً حق حضانت دارد، خودداری میکند. این دعوا برای بازگرداندن طفل به دارنده حق حضانت قانونی است. دادگاه با بررسی مدارک و احراز حق حضانت، حکم به استرداد طفل میدهد.
چه کسی از چه کسی شکایت میکند؟
خواهان و خوانده
خواهان: شخصی که حق حضانت قانونی دارد. خوانده: شخصی که طفل را در اختیار دارد.
این دعوا دقیقاً چیست؟
ماهیت
غیرمالی؛ ترافعی.
کجا باید شکایت کنم؟
مرجع صالح
دادگاه خانواده محل اقامت خوانده.
چه مدارکی لازم است؟
مدارک لازم
شناسنامه طفل، سند ازدواج یا طلاقنامه (برای اثبات رابطه نسبی و حضانت)، حکم دادگاه مبنی بر حضانت (در صورت وجود).
مهلتها چیست؟
مهلتها
محدودیت زمانی ندارد.
چقدر هزینه دارد؟
هزینه
هزینه دادرسی دعاوی غیرمالی خانواده.
مراحلِ کار چیست؟
مراحل
- ۱. ثبت دادخواست استرداد طفل
- ۲. رسیدگی در دادگاه خانواده
- ۳. صدور حکم
- ۴. ارجاع به اجرای احکام مدنی
- ۵. تحویل طفل (در صورت لزوم با کمک کلانتری).
⭐نکتهٔ ویژهٔ این دعوا
«مصلحتِ طفل» (ماده ۱۱۷۳ قانون مدنی) اولویت مطلق بر حقِ حضانتِ والدین دارد؛ در صورتِ خطر برای سلامت جسمی یا تربیت اخلاقی طفل، حضانت سلب میشود.
⚖جاهایی که دادگاهها نظرِ متفاوت دارند
موضوع: حضانتِ فرزندِ دخترِ بالای ۹ سال و پسرِ بالای ۱۵ سال / دیدگاه ۱: فرزندِ بالغ (طبق سن بلوغ شرعی) خودش تصمیم میگیرد با چه کسی زندگی کند / دیدگاه ۲: دادگاه همچنان بر اساس مصلحتِ طفل تصمیم میگیرد و نظرِ فرزندِ بالغ، تنها یکی از امارات است.
❔پاسخِ قطعی ندارد؛ بستگی به برداشتِ دادگاه دارد
تفسیرِ «مصلحت»، نحوهٔ احرازِ سوءرفتارِ والدِ دارای حضانت، میزانِ سختگیری در تغییرِ محلِ سکونتِ طفل.
چه چیزی از دادگاه بخواهم؟
صدور حکم مبنی بر استرداد طفل (فرزند مشترک به نام ...) و تحویل وی به اینجانب.
📍 این دعوا را در کدام شهر و کدام دادگاه طرح کنم؟ ←
پرسشهای متداول
اگر طفل نخواهد با من بیاید چه میشود؟
دادگاه مصلحت طفل را در نظر میگیرد و اگر طفل به سن بلوغ رسیده باشد، نظر او اهمیت دارد، در غیر این صورت حکم دادگاه اجرا میشود.
آیا میتوانم با پلیس به خانه طرف مقابل بروم؟
خیر، بدون حکم دادگاه و دستور اجرای احکام، پلیس حق ورود به منزل و تحویل طفل را ندارد.
حضانت تا چه سنی با مادر است؟
تا ۷ سالگی با مادر است و پس از آن با پدر (مگر در صورت اختلاف که دادگاه با رعایت مصلحت طفل تصمیم میگیرد).
آیا میتوانم در حین رسیدگی، دستور موقت بگیرم؟
بله، در موارد فوری میتوان تقاضای دستور موقت برای تحویل طفل کرد.
راهنمای کامل: راهنمای جامع حضانت فرزند در حقوق ایران: شرایط، مراحل قانونی و نکات کلیدی ←
برای نمونهٔ دادخواست، قوانین، آرا و نظریاتِ این دعوا: صفحهٔ کاملِ دعوای استرداد طفل ←
این متن با کمکِ هوش مصنوعی و گاه با کنترلِ کارشناس، به زبانِ ساده تهیه شده؛ برای پروندهٔ خودتان با وکیل مشورت کنید. گاه عبارتها در هر پرونده معنای خاصِ خود را دارند و ممکن است خطا داشته باشد.
