دکترین
دعاوی مالی تا نصاب یک میلیارد ( ۱/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال — مقنن در تبصره ۱ ماده ۹ قانون
ا تاثیر تجمیع و لف پرونده های صلح و تاثیر آن در صلاحیت دادگاه صلح در صورتی که در خصوص دعوای اکبر به طرفیت امید به خواسته مطالبهی وجه به مبلغ ۴۰ میلیون تومان به استناد ۱ فقره فاکتور شعبه ی اول دادگاه صلح به این موضوع در جلسه ی اول دادرسی رسیدگی نماید و امید در جلسه ی اول دادرسی بیان دارد که اکبر دادخواست مطالبه وجه به مبلغ ۷۰ میلیون تومان در شعبه ی سوم دادگاه صلح نیز به استناد یک فقره فاکتور دیگر به طرفیت ایشان مطرح نموده است و بیان میدارد که در راستای شعبه ی اول دادگاه صلح پرونده ها را تجمیع نماید)؛ حال سوالی که در این خصوص مطرح خواهد شد این است که در صورت تجمیع پرونده ها مبلغ بالاتر از ۱۰۰ میلیون تومان خواهد شد آیا شعبه ی اول دادگاه صلح می تواند قرار عدم صلاحیت به دادگاه عمومی حقوقی محل اقامت خوانده صادر و اعلام نماید یا خیر در این خصوص به نشست قضایی به شرح ذیل اشاره می گردد:
اقدام به طرح دعوی مینماید و پرونده ها به دو شعبه ارجاع و سپس با لحاظ اعمال مقررات را در صلاحیت شورا تشخیص و پرونده جهت رسیدگی به شعبه مربوطه اعاده می گردد تصمیم قضایی کدام مرجع مطابق قانون میباشد؟ پاسخ مستدل تحلیلی و با ذکر مستندات و مواد قانونی باشد.
نظریه اکثریت مورد تأیید هیأت عالی است با این توضیح که به استناد ماده ۱۰۳ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی اقتضای رسیدگی یکجا و توأمان را دارد و با این وصف در صورتی که با تجمیع دو پرونده و رسیدگی توأمان، جمع خواسته هر دو دعوا بیش از نصاب صلاحیت شورای حل اختلاف باشد، مانع رسیدگی شورای حل اختلاف نخواهد بود و تاثیری در صلاحیت نخواهد داشت.
تغییر صلاحیت مرجع رسیدگی دادگاه صلح ب. ت. ب. افزایش خواسته در صورتی که خواهان دعوا در جلسه ی اول دادرسی خواسته ی خود را افزایش داده و مبلغ ۹۰ میلیون تومان را به ۱۲۰ میلیون تومان افزایش دهد؛ حال سوالی که در این خصوص مطرح خواهد شد این است که ایا دادگاه صلح، ب. ت. ب. این افزایش خواسته توسط خواهان که بیش از مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان ارزش دارد صلاحیت رسیدگی را خواهد داشت یا میبایست قرار عدم صلاحیت به دادگاه عمومی حقوقی را صادر و اعلام نماید؟ در این خصوص به نشست قضایی به شرح ذیل اشاره میشود موضوع تغییر صلاحیت مرجع رسیدگی ب. ت. ب. افزایش خواسته پرسش در خصوص دعوای مالی که در زمان تقدیم دادخواست از حیث نصاب خواسته در صلاحیت شورای حل اختلاف بوده ولی در ادامه به مبلغی بالاتر از حد نصاب صلاحیت شورا افزایش یابد، تکلیف چیست؟ آیا خواسته، تغییر می کند؟
۱- مقنن در تبصره ۱ ماده ۹ قانون شوراهای حل اختلاف در باب تعیین بهای واقعی خواسته مقرر داشته چنانچه نسبت به بهای خواسته بین اصحاب دعوی اختلاف حاصل شود و اختلاف موثر در صلاحیت باشد یا قاضی شورا نسبت به آن تردید کند قبل از شروع به رسیدگی رأساً یا با جلب نظر کارشناس بهای خواسته تعیین خواهد شد.
۲- ب. ت. ب. مفهوم شروع به رسیدگی مستفاد از مقررات مختلف آیین دادرسی مدنی از جمله مواد ۹۳ به بعد آن قانون، مادام که جلسه رسیدگی در شورا با حضور قاضی تشکیل نیافته و قاضی شورا نیز وارد رسیدگی نشده باشد، رسیدگی مدنظر مزبور محقق نگردیده است. بر همین اساس جلساتی که بدون حضور قاضی شورا با حضور اعضاء تشکیل می گردند صرفاً جلسه مقدماتی حسب مورد برای مصالحه یا رسیدگی محسوب می شوند. ۳ بنا به مراتب یاد شده، مادام که جلسه رسیدگی شورا وفق مقررات تشکیل نشده و قاضی شورا شروع به رسیدگی نموده باشد امکان تغییر خواسته در راستای تعیین بهای واقعی آن وجود داشته و در نتیجه چنانچه فراتر از حد نصاب صلاحیت شورا تا دویست میلیون ریال در دعاوی مالی قرار گیرد موجبات صدور قرار عدم صلاحیت فراهم است و در غیر این صورت با لحاظ و نیز ب. ت. ب. که مناط صلاحیت را زمان تقدیم دادخواست مقرر نموده، رسیدگی به موضوع در شورا ادامه یافته و صدور قرار عدم صلاحیت از این حیث فاقد وجاهت است.
⚠ احتیاط: ممکن است آغاز یا پایانِ مطلب در بندِ مجاور باشد.
۱- مقنن در تبصره ۱ ماده ۹ قانون شوراهای حل اختلاف در باب تعیین بهای واقعی خواسته مقرر داشته چنانچه نسبت به بهای خواسته بین اصحاب دعوی اختلاف حاصل شود و اختلاف موثر در صلاحیت باشد یا قاضی شورا نسبت به آن تردید کند قبل از شروع به رسیدگی رأساً یا با جلب نظر کارشناس بهای خواسته تعیین خواهد شد.
۲- ب. ت. ب. مفهوم شروع به رسیدگی مستفاد از مقررات مختلف آیین دادرسی مدنی از جمله مواد ۹۳ به بعد آن قانون، مادام که جلسه رسیدگی در شورا با حضور قاضی تشکیل نیافته و قاضی شورا نیز وارد رسیدگی نشده باشد، رسیدگی مدنظر مزبور محقق نگردیده است. بر همین اساس جلساتی که بدون حضور قاضی شورا با حضور اعضاء تشکیل می گردند صرفاً جلسه مقدماتی حسب مورد برای مصالحه یا رسیدگی محسوب می شوند. ۳ بنا به مراتب یاد شده، مادام که جلسه رسیدگی شورا وفق مقررات تشکیل نشده و قاضی شورا شروع به رسیدگی نموده باشد امکان تغییر خواسته در راستای تعیین بهای واقعی آن وجود داشته و در نتیجه چنانچه فراتر از حد نصاب صلاحیت شورا تا دویست میلیون ریال در دعاوی مالی قرار گیرد موجبات صدور قرار عدم صلاحیت فراهم است و در غیر این صورت با لحاظ و نیز ب. ت. ب. که مناط صلاحیت را زمان تقدیم دادخواست مقرر نموده، رسیدگی به موضوع در شورا ادامه یافته و صدور قرار عدم صلاحیت از این حیث فاقد وجاهت است.
خسارت تاخیر تادیه کمتر از نصاب مقرر در ماده در دعاوی که خود در صلاحیت دادگاه عمومی است در صورتی که دادگاه عمومی حقوقی در مورد چک به مبلغ ۱۵۰ میلیون تومان حکم صادر نماید و حکم صادره نیز قطعی گردد؛ خواهان بعد از قطعیت حکم دادخواستی مجزا به عنوان مطالبه ی خسارت تاخیر تادیه چک فوق الذکر تقدیم دادگاه صلح نماید در چنین صورتی این
برگزار شده توسط استان مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضائیه شهر تهران / تاریخ برگزاری: ۱۴۰۱/۰۹/۱۲ سوال مطرح خواهد شد که آیا دادگاه صلح ب. ت. ب. اینکه اصل چک در دادگاه عمومی حقوقی رسیدگی شده است نسبت به دعوای خسارت تاخیر تادیه صالح به رسیدگی م. ب. یا خیر ؟ در این خصوص به نشست قضایی به شرح ذیل اشاره می کنیم موضوع صلاحیت شورای حل اختلاف و مرجع تجدید نظر خواهی از آرای شورا پرسش چنانچه در پرونده مطالبه وجه چک در دادگاه حقوقی رای صادر شود لکن در خصوص خسارت تاخیر تادیه رای صادر نشود و خ. ب. ت. دادخواستی مجزا آن را مطالبه نماید که با تقویم خواسته به میزانی که در صلاحیت نسبی شورای حل اختلاف باشد. در شورا مطرح و شورا به دلیل اینکه اصل مبلغ چک در دادگاه مطالبه و رسیدگی شده و در دادخواست تقدیمی در دادگاه حقوقی لفظ خسارات دادرسی قید شده بود پرونده را با صدور قرار به دادگاه ارسال مینماید و در مرحله تجدید نظر خواهی آیا دادگاه هم عرض تجدید نظر حقوقی می تواند قرار عدم صلاحیت یا امتناع از رسیدگی به شایستگی دادگاه رسیدگی کننده به دعوای مطالبه وجه آن چک صادر نماید؟
ب. ت. ب. این که به اصل خواسته در دادگاه رسیدگی و حکم مقتضی صادر شده، مطالبه خسارت تاخیر تادیه نیز در همان دادگاه قابلیت طرح و رسیدگی دارد و تبصره ۲ ماده ۲ قانون صدور چک ناظر بر این موضوع م. ب..
۴. صلاحیت دادگاه صلح نسبت به صدور دستور موقت در صورت صالح بودن نسبت به اصل دعوا در صورتی که موضوع دعوا به مبلغ ۸۰ میلیون تومان از ناحیه خواهان تقدیم شده باشد و دادگاه صلح بر این اساس صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را داشته باشد اگر خواهان دستور موقت را نیز درخواست نموده باشد آیا دادگاه صلح با این وضع که نسبت به اصل دعوا صالح به رسیدگی م. ب. نسبت به دستور موقت نیز صلاحیت رسیدگی را خواهد داشت یا خیر در این خصوص به نشست قضایی به شرح ذیل اشاره میشود پرسش چنانچه تقاضای دستور موقت نسبت به موضوعی صورت گیرد که اصل دعوی در ۱. برگزار شده توسط استان آذربایجان غربی / شهر میاندوآب / تاریخ برگزاری: ۱۳۹۸/۰۳/۲۳.
موارد مرتبط
برای این صفحه موردِ مرتبطی ثبت نشده.
