نشست قضایی
محل اجرای قرار کارشناسی
محل اجرای قرار کارشناسی
خ. م.:
در نشست قضایی که در تاریخ 21 اسفند 1396 برگزار شد، موضوع محل اجرای قرار کارشناسی در حوزه قضایی استانهای مختلف مورد بحث و بررسی قرار گرفت. پرسش اصلی شامل این بود که آیا برای اجرای قرار کارشناسی در حوزه قضایی دیگر، اعطای نیابت قضایی ضروری است یا خیر و در چه شرایطی ممکن است نیازی به آن نباشد. نظر هیات عالی بر این اساس بود که طبق ماده 290 قانون آیین دادرسی مدنی، اعطای نیابت قضایی برای هر اقدام خارج از حوزه قضایی دادگاه الزامی است. نظر اکثریت بر این نکته تاکید داشت که قضاوت به شخص قاضی وابسته است و اقدامات قضایی باید در حوزه قضایی مربوط انجام گیرد؛ بنابراین، نیابت قضایی برای اجرای قرار کارشناسی لازم است. همچنین، ماده 269 تنها به انتخاب کارشناس مربوط میشود. در مقابل، نظر اقلیت بیان کرد که اگر اقدامات لازم برای اجرای قرار کارشناسی فقط به ارائه نظر فنی محدود باشد، نیابت قضایی ضروری نیست و در مواردی که نیاز به مداخله مقام قضایی وجود داشته باشد، اعطای نیابت الزامی است. این نظرات به بررسی دقیق شرایط و الزامات قانونی مرتبط با نیابت قضایی و اجرای قرار کارشناسی پرداخته و استدلالهای مختلفی را در این زمینه ارائه کردند.
صورتجلسه نشست قضایی
تاریخ برگزاری: 1396/12/21
برگزار شده توسط: استان گیلان/ شهر رشت
موضوع
محل اجرای قرار کارشناسی
پرسش
چنانچه محل اجرای قرار کارشناسی در حوزه قضایی استان دیگری باشد.
1- آیا اعطای نیابت قضایی برای اجرای قرار به طور مطلق و در همه موارد ضروری است ؟
2- چنانچه پاسخ سوال اول منفی باشد در چه شرایط و مواردی میتوان بدون اعطای نیابت قضایی قرار کارشناسی را در حوزه قضایی استان دیگر اجرا نمود؟
نظر هیئت عالی
ب. ت. ب. اطلاق ماده 290 آ.د.م. دادگاه برای رسیدگی یا هر اقدام دیگری که شرط مباشرت آن دادگاه وجود ندارد و در حوزه ی قضایی دیگری انجام میشود، باید مبادرت به اعطای نیابت قضایی نماید از جمله اجرای قرار کارشناسی اعم از این که انتخاب کارشناس به تراضی طرفین بوده یا دادگاه مبادرت به انتخاب کارشناس نموده است.
نظر اکثریت
ن. ب. ا. امر قضاوت قائم به شخص قاضی است و قاضی نمیتواند قضاوت را به شخص دیگری واگذار کند و انجام وظیفه هر قاضی و اقدامات قضایی نیز محدود به حوزه قضایی مربوط است و مطابق ماده 290 قانون آیین دادرسی مدنی رسیدگی به دلایل یا هر اقدام دیگری خارج از حوزه قضایی باید از طریق اعطای نیابت قضایی انجام شود ماده 269 قانون مرقوم صرفاً ناظر به انتخاب کارشناسی است به عبارتی دادگاه رسیدگی کننده به دعوا در مواردی که طرفین کارشناس را با تراضی تعیین نکرده باشند میتوانند انتخاب کارشناس را به طریق قرعه به دادگاهی که تحقیقات در مقر آن دادگاه اجرا میشود واگذار نماید یا اینکه راسا ًکارشناس را انتخاب و جهت اجرای قرار کارشناسی به دادگاه صلاحیتدار محل نیابت اعطا نماید.
نظر اقلیت
اولاً:هرگونه اقدامی جهت رسیدگی به دلایل که نیاز به دخالت یا مباشرت مقام قضایی در حوزه قضایی دیگری باشد باید از طریق اعطای نیابت قضایی انجام شود به همین دلیل مقنن در ماده 290 قانون مذکور به صراحت بیان کرده در هر موردی که رسیدگی به دلایلی از قبیل « تحقیقات از مطلعین و گواهان یا معاینه محلی» یاهر اقدام دیگری که میبایست خارج از مقر دادگاه رسیدگی کننده به دعوا انجام گیرد و مباشرت دادگاه شرط نباشد به دادگاه صلاحیتدار محل نیابت میدهد. و عبارت « هر اقدام دیگر » در ماده مذکور ب. ت. ب. اینکه بر اساس ماده 250 قانون مرقوم اجرای قرار معاینه و تحقیق محلی توسط مقام قضایی انجام میشود معطوف به آن دسته از تحقیقات و اقداماتی است که باید توسط مقام قضایی انجام شود، اظهار نظر کارشناسی امری فنی و تخصصی است که در اظهار نظر مذکور مقام قضایی دخالت و مباشرتی ندارد بلکه صرفاً کارشناس را انتخاب و کارشناس منتخب بر اساس دستور دادگاه نظریه فنی و تخصصی خود را اعلام میکند و اگر در اجرای قرار کارشناسی غیر از اظهار نظر فنی اقدام دیگری که ضرورت دخالت مقام قضایی را ایجاب نماید وجود نداشته باشد اعطای نیابت قضایی ضرورت ندارد و تفویض نیابت موجبات اطاله دادرسی را نیز فراهم می کند.
ثانیاً:در مواردی که جهت اجرای قرار کارشناسی غیر از اظهار نظر فنی و تخصصی اقدامات دیگری لازم باشد مثلا ً پیاده کردن نقشه ثبتی توسط نماینده یا نقشه برداری ثبت محل، و یا اجرای قرار کارشناسی ب. ت. ب. موضوع کارشناسی نظارت و یا مداخله مقام قضایی را لازم داشته باشد در این موارد باید جهت اجرای قرار کارشناسی به لحاظ ضرورت مداخله مقام قضایی نیابت قضایی اعطا کرد.
موارد مرتبط 26
آرای مرتبط 4
-
رأی
هماستناد
1- مقایسه مسئولیت قرادادی با مسئولیت مدنی2-محدوده ضمان درک
قانون آیین دادرسی مدنی و مواد 290
-
رأی
هماستناد
1- تجدیدنظرخواهی از حکم صادره در دعوی اعتراض ثالث2- اثر نقض رأی در دیوان عالی کشور متعاقب اعاده دادرسی
ماده 290 ق آیین دادرسی مدنی به دادگاه بدوی صادر کننده حکم بدوی نطنز نیاب
-
رأی
هماستناد
نیابت مستقیم دادگاه تجدید نظر به دادگاه بدوی
ماده 290 قانون آیین دادرسی مدنی به این معنا نیست که در شرایط وجود شعب متعد
-
رأی
هماستناد
مقایسه مسئولیت قرادادی با مسئولیت مدنی
به استنادمواد515و519قانون آئین دادرسی مدنی ومواد290
نظریات مشورتی 11
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/96/1609 مورخ 1396/07/17
مواد 290 قانون آیین دادرسی در امور مدنی مصوب 1379 و 117 قانون آیین دادرسی
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/96/1665 مورخ 1396/07/22
مواد 290 قانون آیین دادرسی در امور مدنی مصوب 1379
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/96/1357 مورخ 1396/06/14
ماده 290 قانون آیین دادرسی مدنی مربوط می شود و این سوال را مطرح می کند که
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه 7/1401/384 — 1401/05/04
مواد 290 قانون آیین دادرسی در امور مدنی مصوب 1379
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظر مشورتی 7/1401/384 مورخ 1401/05/04 اداره کل حقوقی قوه قضائیه در خصوص رفع بازداشت ملک توقیف شده جهت آزادی متهم یا محکوم با اصلاحات و الحاقات بعدی
مواد 290 قانون آیین دادرسی در امور مدنی مصوب 1379
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظر مشورتی 7/96/1609 مورخ 1396/07/17 اداره کل حقوقی قوه قضائیه درخصوص اصول حاکم بر رسیدگی در دادگاه خانواده با اصلاحات و الحاقات بعدی
مواد 290 قانون آیین دادرسی در امور مدنی مصوب 1379 و 117 قانون آیین دادرسی
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظر مشورتی 1357/96/7 مورخ ۱۴/06/۱۳۹۶ اداره کل حقوقی قوهقضائیه در خصوص اینکه صرف اجرای قرار کارشناسی قابلیت اعطای نیابت ندارد و اصولا رفتاری که انجام آن خارج از وظایف مقام قضایی اس
ماده 290 قانون آیین دادرسی مدنی در صورتی که مجل اجرای قرار کارشناسی در حوز
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظر مشورتی 1357/96/7 مورخ 1396/06/14 اداره کل حقوقی قوه قضائیه در خصوص عدم امکان اعطای نیابت قضائی جهت اجرای قرار کارشناسی در خارج از حوزه قضائی
با اصلاحات و الحاقات بعدی
ماده 290 قانون آیین دادرسی مدنی در صورتی که مجل اجرای قرار کارشناسی در حوز
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظر مشورتی 7/96/1665 مورخ 1396/07/22 اداره کل حقوقی قوه قضائیه درخصوص استعلام مرجع قضایی رسیدگی کننده از ادارات، دستگاهها و دوایر خارج از حوزه قضایی خود با اصلاحات و الحاقات بعدی
مواد 290 قانون آیین دادرسی در امور مدنی مصوب 1379
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظر مشورتی 1357/96/7 مورخ 1396/06/14 اداره کل حقوقی قوه قضائیه در خصوص عدم امکان اعطای نیابت قضایی جهت اجرای قرار کارشناسی با اصلاحات و الحاقات بعدی
ماده 290 قانون آیین دادرسی مدنی در صورتی که مجل اجرای قرار کارشناسی در حوز
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/1401/384 مورخ 1401/05/04
مواد 290 قانون آیین دادرسی در امور مدنی مصوب 1379
نشستهای قضایی 1
-
نشست قضایی
هماستناد
مفهوم «مباشرت دادگاه شرط نباشد» در ماده 290 قانون آیین دادرسی مدنی
ماده 290 قانون آیین دادرسی مدنی خلاصه متن: در صورتجلسه نشست قضایی مورخ 30
مواد مرتبط 1
-
تفسیر
از این صفحه
ماده 290 — آیین دادرسی مدنی مصوب 1379/01/21
ماده 290 قانون آیین دادرسی مدنی
دکترین 9
-
مقاله
هماستناد
کتابت قاضی، مبنایی برای اعطای نیابت قضایی و اجرای احکام صادره از محاکم؛ با تحلیلی در فقه اسلام و رویه قضایی ایران (مقاله علمی وزارت علوم)
ماده 290 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی
-
مقاله
هماستناد
ارسال نیابت — در زمان تنظیم نیابت در مکاتبات قضایی
ماده 290 قانون آیین دادرسی مدنی
-
مقاله
هماستناد
ارسال نیابت — دادگاه عمومی حقوقی این شهرستان آقای
ماده 290 قانون آیین دادرسی مدنی
-
مقاله
هماستناد
نمونه نیابت اجرائیه پرداخت وجه
ماده 290 قانون آیین دادرسی مدنی بیان میدارد: در هر موردی که رسیدگی به دلای
-
مقاله
هماستناد
نمونه نیابت اجرائیه پرداخت وجه — ریاست محترم اجرای احکام حقوقی دادگستری
ماده 290 قانون آیین دادرسی مدنی بیان میدارد: در هر موردی که رسیدگی به دلای
-
مقاله
هماستناد
در نیابت جلب محکوم علیه — اجرای احکام مدنی
ماده 290 قانون آیین دادرسی مدنی بیان می دارد در هر موردی که رسیدگی به دلای
-
مقاله
هماستناد
در نیابت جلب محکوم علیه — اجرای احکام مدنی
ماده 290 قانون آیین دادرسی مدنی بیان می دارد در هر موردی که رسیدگی به دلای
-
مقاله
هماستناد
در نیابت جلب محکوم علیه — اجرای احکام مدنی
ماده 290 قانون آیین دادرسی مدنی بیان می دارد در هر موردی که رسیدگی به دلای
-
مقاله
هماستناد
اعطای نیابت در قرار کارشناسی
ماده 290 قانون آیین دادرسی مدنی
فقط پیوندهایی که متنشان در بانک است، با شاهد از خودِ متن — نه شباهتِ آماری. عنوانِ بدونِ متن ساخته نمیشود.
