نشست قضایی
امور مالی مربوط به طلاق توافقی زوجین زیر 18 سال
امور مالی مربوط به طلاق توافقی زوجین زیر 18 سال
خ. م.:
در نشست قضایی که در تاریخ 1400/05/03 در استان گلستان برگزار شد، موضوع مورد بررسی به امور مالی مرتبط با طلاق توافقی زوجین زیر 18 سال اختصاص داشت. پرسش اصلی این بود که در صورتی که زوج درخواست طلاق توافقی دهد و زوجه 17 ساله باشد و ولی او در دعوی طرفیت نداشته باشد، وضعیت چگونه خواهد بود؟ نظر اکثریت هیات عالی این است که بر اساس ماده 29 قانون حمایت خانواده مصوب 1391، دادگاه موظف است ب. ت. ب. شروط ضمن عقد، تکلیف جهیزیه، مهریه و نفقه زوجه را مشخص کند. لذا زوجه باید به همراه ولی خود در دعوی حاضر شود. این نظر بر این اساس استوار است که زوجه زیر 18 سال صلاحیت تصمیمگیری در امور مالی را ندارد.در مقابل، نظر اقلیت بر این است که با استناد به ماده واحده مربوط به رشد متعاملین، زوجه زیر 18 سال در امور طلاق و نکاح به عنوان شخص رشید محسوب میشود و نیازی به حضور ولی او نیست. این گروه معتقدند که زوجه میتواند به تنهایی در امور مالی مرتبط با طلاق تصمیمگیری کند. بنابراین، دو دیدگاه متفاوت در خصوص صلاحیت زوجه زیر 18 سال و ضرورت حضور ولی او در دعاوی طلاق مطرح شده است.
صورتجلسه نشست قضایی
تاریخ برگزاری: 1400/05/03
برگزار شده توسط: استان گلستان/ شهر بندر ترکمن
موضوع
امور مالی مربوط به طلاق توافقی زوجین زیر 18 سال
پرسش
زوج به طرفیت زوجه دادخواستی را تحت عنوان طلاق توافقی مطرح مینماید اصحاب پرونده در جلسه رسیدگی حضور یافته و در خصوص طلاق توافقی و امور مالی مربوط به آن توافق مینمایند در حین رسیدگی مشخص میشود زوجه 17 سال سن دارد لیکن زوج ولی نامبرده را به طرفیت دعوی قرار نداده حال تکلیف چه میباشد؟
نظر هیات عالی
نظریه اکثریت مورد تایید است، زیرا برابر ماده 29 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 دادگاه مکلف است ضمن رای خود با توجه شروط ضمن عقد و مندرجات سند ازدواج تکلیف جهیزیه، مهریه و نفقه زوجه، اطفال و همچنین اجرتالمثل ایام زوجیت را تعیین نمایند. بنابراین، تعیین تکلیف نسبت امور مالی مزبور مستلزم آن است که زوجه به همراه ولی خود طرف دعوی قرار گیرد.
نظر اکثریت
در اینجا به نظر میرسد که زوج میبایست ولی یا قیم زوجه را نیز طرف دعوی قرار داده چرا که زوجه زیر 18 سال سن دارد و از آنجایی که در خصوص طلاق وفق ماده 29 از قانون حمایت خانواده دادگاه میبایست نسبت به جهیزیه و نفقه زوجه تعیین تکلیف نماید و از آنجایی که تمامی این امور مالی هستند لذا زوجه 17 ساله صلاحیت تصمیمگیری و اتخاذ آن را نداشته و میبایست حتماً با حضور ولی خ. ن. ب. تعیین تکلیف این امور اقدام شود. همچنین لازم به ذکر است که گرچه اصل خواسته طرفین یعنی همان طلاق به هر نوع، چه توافقی و چه به صورت عدم امکان سازش و غیره، غیر مالی است ولی وفق ماده 29 قانون مذکور دادگاه خواه ناخواه میبایست نسبت به امور مالی مربوطه به امر طلاق نیز اقدام بنماید فلذا زوج میبایست؛ ولی زوجه را نیز طرفین دعوی قرار بدهد. لازم به ذکر است اگر موضوع سوال برعکس باشد به این معنی که زوجه طرح دعوی نماید و زوج را خوانده دعوی قرار دهد در اینجا نیز زوجه میبایست به همراه پدر خود دادخواست مطرح نماید، ب. ت. ب. شرایط موجود که تقریباً تمامی دادخواستها از طریق دفتر خدمات قضایی تنظیم میگردد در آنجا سیستمی تعریف شده است که خواهان زوجه زیر 18 سال بوده و سپس نام خوانده ذیل اسم خواهان آورده میشود پس از آن و در ذیل نام خ. ن. د. آخر نام ولی خواهان نیز درج میگردد در اینجا گرچه زوجه زیر 18 سال خواهان محسوب میشود ولی چون در خصوص امور مالی او نیز تعیین تکلیف میشود لذا در اینجا نیز ولی خواهان نیز حتماً باید در دادخواست نامش ذکر شود.
نظر اقلیت
به نظر میرسد بر خلاف نظر اکثریت همکاران قضایی در اینجا چنانچه زوج و یا حتی زوجه دادخواستی را بر مبنای طلاق توافقی و یا هر نوع طلاق دیگر مطرح نمایند در اینجا نیازی نیست پدر زوجه زیر 18 سال طرف دعوا قرار داده شود در اینجا نظر دوستان را به یک ماده واحده و آن نیز ماده واحده مربوط به رشد متعاملین جلب مینماییم. این ماده واحده مقرر میدارد از تاریخ اجرای این قانون در مورد کلیه معاملات و عقود و ایقاعات به استثناء نکاح و طلاق محاکم عدلیه و ادارات دولتی و دفاتر اسناد رسمی باید کسانی را که به سن 18 سال شمسی تمام نرسیدهاند اعم از ذکور و اناث غیر رشید بشناسند این ماده واحد به صورت قطعی و جزمی اعلام کرده در خصوص نکاح و طلاق دختران و پسران زیر 18 سال رشید محسوب شده و به هیچ عنوان نمیتوان این افراد را غیر رشید محسوب نمود لازم به ذکر است چنانچه مواد مربوط به قانون مدنی مد نظر باشد در آنجا مقنن پا را فراتر گذاشته و اظهار داشته چنانچه فردی بالغ باشد برای معامله و غیره کفایت میکند در حالی که اکثریت محاکم به هیچ عنوان مر قانون مدنی را اجرا ننموده و در این راستا به ماده واحده مربوط به رشد متعاملین استناد میجویند و در همین راستا نیز ماده واحده مربوطه نیز در خصوص تمامی عقود و ایقاعات ب. غ. از نکاح و طلاق افراد زیر 18 سال را رشید محسوب ننموده است و در واقع اصل بر غیر رشید بودن آنهاست مگر اینکه رشید بودن آنها احراز شود و همان طور که چندین بار یادآوری شد این موارد ب. غ. از طلاق و نکاح است و لذا ب. ت. ب. مر قانون زوجه زیر 18 سال در هر صورتی رشید محسوب میشود در حال طلاق دارای یک سری امور مالی است که آنها جزء فرعیات خواسته زوج در متن دادخواست تحت عنوان طلاق توافقی م. ب. و چون مقنن در خصوص طلاق و یا نکاح زوج زیر 18 سال را رشید محسوب مینماید فلذا در این خصوص متفرعات این دعوی یعنی طلاق نیز نیازی به حضور پدر و یا ولی زوجه نداشته و شخص نامبرده توانایی تعیین تکلیف در مورد آنها را دارد.
موارد مرتبط 32
آرای مرتبط 9
-
رأی
هماستناد
1- دلالت آدرس متفاوت زوجین در دادخواست بر ترک زندگی مشترک2- اثر ترک زندگی توسط زوجه بر نفقه ایام عده3- مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت موقت
ماده 29 قانون حمایت خانواده مصوب سال 1391 ضرورت قانونی داشته و اجرا و ثبت
-
رأی
هماستناد
صدور گواهی عدم امکان سازش و تأیید آن در مراحل تجدیدنظر و دیوان عالی کشور بر اساس اختلافات خانوادگی و قوانین مربوطه
ماده 29 قانون حمایت خانواده به شرح ذیل تصمیم می گیرداولا:زوجه بنابر اقرار
-
رأی
هماستناد
تاثیر اختلال روان پزشکی زوج بر طلاق
مواد 29 و 33 و 35 و 37 و 38 قانون حمایت خانواده حکم به الزام خوانده به طلاق صادر و مقرر شده ک
-
رأی
هماستناد
تکلیف دادگاه در خصوص شرط تنصیف دارایی
ماده 29 قانون حمایت خانواده دادگاه مکلف بوده در خصوص تنصیف مالی
-
رأی
هماستناد
ضمانت اجرای عدم حضور قاضی مشاور در دادگاه خانواده
ماده 29 قانون حمایت خانواده (دادگاه ضمن رای خود با توجه به شروط ضمن عقد و
-
رأی
هماستناد
ویژگی محکومیت کیفری موثر در تحقق وکالت در طلاق زوجه
ماده 29 قانون حمایت خانواده و اینکه زوجه تقاضای الزام خوانده را به طلاق ن
-
رأی
هماستناد
تکلیف حقوق مالی زوجه در دعوی طلاق
ماده 29 قانون حمایت خانواده مقرر گردیده است و اقدام جداگانه و مستقل زوجه
-
رأی
هماستناد
نقض رأی دادگاه تجدیدنظر توسط دیوان عالی به دلیل نقص در رسیدگی به حقوق مالی زوجه در پرونده طلاق
ماده 29 قانون حمایت خانواده از این حیث که تحقیقات کافی در مورد حقوق زوجه
-
رأی
هماستناد
شرط تنصیف دارائی
ماده 29 قانون حمایت خانواده زوجه سابقا مهریه خود را در اجرای ثبت مطالبه ن
نظریات مشورتی 22
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/96/2066 مورخ 1396/09/05
ماده 29 قانون حمایت خانواده 1391
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/98/1642 مورخ 1398/10/24
ماده 29 قانون حمایت خانواده 1391 معادل واژه اقرباء است و این لفظ هم خانوا
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/96/120 مورخ 1396/01/29
ماده 29 قانون حمایت خانواده اجرا شده باشد
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/96/1017 مورخ 1396/05/03
ماده 29 قانون حمایت خانواده مقرر شود که زوج هنگام ثبت طلاق حقوق مالی زوجه
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/94/0094 مورخ 1394/01/19
ماده 29 قانون حمایت خانواده آمده است که طلاق در صورت رضایت زوجه یا صدور ح
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/96/2251 مورخ 1396/09/22
ماده 29 قانون حمایت خانواده 1391 پس از ثبت طلاق
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/97/3366 مورخ 1397/12/22
ماده 29 قانون حمایت خانواده معادل واژه اقرباء است و این لفظ هم خانواده «ق
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/99/1166 مورخ 1399/09/15
ماده 29 قانون حمایت خانواده از رسیدگی امتناع و پرونده را با صدور قرار عدم
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/1403/1075 مورخ 1404/01/04
ماده 29 قانون حمایت خانواده مبنی بر تعیین تکلیف حقوق مالی زوجه
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/96/1136 مورخ 1396/05/18
ماده 29 قانون حمایت خانواده 1391
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/97/548 مورخ 1397/04/04
مواد 29 و 45 قانون حمایت خانواده 1391
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/92/479 مورخ 1392/03/13
ماده 29 قانون حمایت خانواده باید در دادگاه ضمن صدورحکم تکلیف مهریه
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/96/1192 مورخ 1396/05/29
ماده 29 قانون حمایت خانواده 1391 نباشد
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/94/94 مورخ 1394/01/19
ماده 29 قانون حمایت خانواده آمده است که طلاق در صورت رضایت زوجه یا صدور ح
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/97/3179 مورخ 1397/12/20
ماده 29 قانون حمایت خانواده 1391 می باشد
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/97/2080 مورخ 1397/12/18
ماده 29 قانون حمایت خانواده 1391 میباشد
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/98/177 مورخ 1398/02/29
ماده 29 قانون حمایت خانواده شامل این مورد می شود؟ و وظیفه دادگاه در این م
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/96/3168 مورخ 1396/12/23
ماده 29 قانون حمایت خانواده 1391
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/96/2578 مورخ 1396/10/26
ماده 29 قانون حمایت خانواده 1391 موظف به تعیین تکلیف امور مالی زوجین است
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/96/2575 مورخ 1396/10/26
ماده 29 قانون حمایت خانواده 1391 موظف به تعیین تکلیف امور مالی زوجین است
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/96/2615 مورخ 1396/11/11
ماده 29 قانون حمایت خانواده در دادنامه مربوط به طلاق حقوقی مالی زوجه از ج
-
نظریهٔ مشورتی
هماستناد
نظریه مشورتی شماره 7/95/259 مورخ 1395/02/13
ماده 29 قانون حمایت خانواده 1391
مواد مرتبط 1
-
مبتنی بر
از این صفحه
ماده 29 — قانون حمایت خانواده
ماده 29 از قانون حمایت خانواده دادگاه می بایست نسبت به جهیزیه و نفقه زوجه تع
فقط پیوندهایی که متنشان در بانک است، با شاهد از خودِ متن — نه شباهتِ آماری. عنوانِ بدونِ متن ساخته نمیشود.
