Ailexa — هوش مصنوعی + قانون home صفحه اصلی (کلاسیک)
حوزهٔ جستجوی شما حدوداً در چه زمینه‌ای است:
در جست‌جوی چه هستید؟ بعد از انتخابِ آنچه می‌خواهید، در کادرِ جستجوی بالا موضوع را بنویسید و «بگرد» را بزنید. کانال تلگرام پادکست‌ها و تدریس‌هاصفحهٔ من

انطباق دقیق این متن با متن رسمی هنوز به‌طور ۱۰۰٪ کنترل نشده.

حق فسخ نکاح برای زوج به علت باکره نبودن زوجه خ. م.: در تاریخ 15 مرداد 1381، نشستی قضایی در استان مازندران با موضوع حق فسخ نکاح برای زوج به دلیل عدم باکره بودن زوجه برگزار شد. پرسش اصلی این بود که آیا مرد در صورت عدم باکره بودن زوجه حق فسخ نکاح دارد و آیا اعلام فسخ کافی است یا نیاز به مراجعه به دادگاه دارد. هیات عالی به این نتیجه رسید که اصل باکره بودن در عقد نکاح دختر شرط اصلی صحت عقد است و بر اساس <a class="artref" href="/ماده/ماده-1128-a_0815110236785">ماده 1128 قانون مدنی</a>، اگر ی. ا. ط. فاقد وصف مورد نظر باشد، طرف مقابل حق فسخ دارد. همچنین، طبق <a class="artref" href="/ماده/ماده-1119-a_0815110236776">ماده 1119 قانون مدنی</a>، برای اثبات شروط و فسخ نکاح، رسیدگی با دادگاه خانواده است و بدون مراجعه به دادگاه، فسخ امکان‌پذیر نیست. نظرات مطرح شده نیز شامل سه دیدگاه بود: اول، باکره بودن وصف مهمی است و مرد حق فسخ دارد؛ دوم، در صورت توافق، زوجین باید به دادگاه مراجعه کنند؛ و سوم، در صورت توافق یا اعتقاد به فسخ، دفترخانه می‌تواند بدون رای دادگاه، فسخ را ثبت کند. صورتجلسه نشست قضایی تاریخ برگزاری: 1381/05/15 برگزار شده توسط: استان مازندران/ شهر تنکابن موضوع حق فسخ نکاح برای زوج به علت باکره نبودن زوجه پرسش مرد و زنی با هم ازدواج می‌نمایند بعد از وقوع نکاح کاشف به ‌عمل می‌آید که زن با‌کره نبوده است آیا برای مرد حق فسخ نکاح وجود دارد؟ آیا استفاده از خیار فسخ در حد اعلام آن کفایت می‌کند یا نیاز به مراجعه به محکمه دارد؟ به عبارت دیگر اگر مرد یا زنی بنا به دلایل مذکور در قانون مدنی چه با توافق همدیگر و چه یکطرفه بخواهد فسخ نکاح را اعلام کنند بر مبنای اعلام مذکور دفترخانه می‌تواند بدون صدور رأی از ناحیه دادگاه صالح فسخ نکاح را ثبت نماید یا مراجعه به دادگاه لازم است؟ نظر هیئت عالی چون در عقد نکاح دختر، اصل باکره بودن است در واقع صفت باکره بودن در ازدواج با دختر شرط اصلی صحت عقد نکاح است و موردی برای ذکر آن به‌ عنوان شرط صفت در قانون پیش‌بینی نشده، در <a class="artref" href="/ماده/ماده-1128-a_0815110236785">ماده 1128 قانون مدنی</a> هم به این موضوع اشاره شده است، هرگاه در ی. ا. ط. صفت خاصی شرط شده باشد و پس از عقد معلوم شود که طرف فاقد وصف مورد نظر بوده برای طرف مقابل حق فسخ خواهد بود خواه وصف مذکور در عقد تصریح شده یا خیر زیرا در ازدواج با دختر شرط باکره بودن مستتر است و موردی برای تصریح وجود ندارد. در خصوص سوال دوم بر طبق <a class="artref" href="/ماده/ماده-1119-a_0815110236776">ماده 1119 قانون مدنی</a> طرفین عقد ازدواج می‌توانند هر شرطی که مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد ضمن عقد ازدواج یا عقد خارج لازم ذکر کنند به نحوی که ماده 8 قانون حمایت خانواده مصوب سال 1353، شرط ضمن‌العقد را در 14 مورد بیان کرده و زوج هنگام عقد نکاح به زوجه وکالت می‌دهد که در صورت محقق شدن شروط مزبور خود را مطلقه نماید و در هر صورت برای اثبات شروط مزبور و یا فسخ عقد نکاح رسیدگی با دادگاه خانواده است و بدون مراجعه به دادگاه فسخ نکاح امکان‌پذیر نیست. نظر اتفاقی نظر اول: چون باکره بودن برای زن وصف مهمی تلقی می‌شود وفق <a class="artref" href="/ماده/ماده-1128-a_0815110236785">ماده 1128 قانون مدنی</a> حق فسخ برای مرد وجود دارد وفق ماده 1101 زوجه حق دریافت مَهر ندارد. نظر دوم: در صورت توافق نیز زوجین باید به دادگاه صالح مراجعه کنند و با اخذ رأی از دادگاه دفترخانه نکاح را منحل کند. نظر سوم: در صورت توافق زوجین و یا در جایی‌که یکی از زوجین اعتقاد به فسخ نکاح دارد آن ‌را اعلام می‌کند، دفترخانه نیز می‌‌‌تواند بدون اخذ رأی دادگاه فسخ را به ثبت رسانده و نکاح را منحل کند.

موادِ قانونیِ مستند در این صفحه 2

موارد مرتبط 88

آرای مرتبط 40

نشست‌های قضایی 2

مواد مرتبط 4

مقرراتِ مرتبط 1

دکترین 35

فقط پیوندهایی که متنشان در بانک است، با شاهد از خودِ متن — نه شباهتِ آماری. عنوانِ بدونِ متن ساخته نمی‌شود.

نظرها و یادداشت‌ها

نظرها پس از بررسی نمایش داده می‌شوند.

Designed & Developed by Hamed Rostami, Eng. & Attorney — © All Rights Reserved حامد رستمی، مهندس و وکیل دادگستری حقوق، با نگاهِ هوش مصنوعی و الگوریتم اینستاگرام تلگرام لینکدین